Ce sunt ploșnițele?
Plosnitele sunt insecte mici, ovale, maronii, care trăiesc din sângele animalelor sau al oamenilor. Plosnitele adulte au corpuri plate de dimensiunea unei semințe de măr. După hrănire, totuși, corpul lor se umflă și are o culoare roșiatică. Plosnitele nu zboară, dar se pot deplasa rapid peste podele, pereți și tavan. Plosnitele de sex feminin pot depune sute de ouă, fiecare dintre ele având dimensiunea unui grăunte de praf, pe parcursul întregii vieți. Plosnitele imature, numite nimfe, își pierd pielea de cinci ori înainte de a ajunge la maturitate și necesită o masă de sânge înainte de fiecare vărsare. În condiții favorabile, ploșnițele se pot dezvolta pe deplin în doar o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an. Deși sunt o pacoste, nu se crede că transmit boli.Deratizare plosnite: cum le identifici?
Plosnitele pot intra în casa ta nedetectate prin bagaje, îmbrăcăminte, paturi și canapele uzate și alte articole. Corpurile lor aplatizate le permit să se încadreze în spații mici, cam la lățimea unui card de credit. Plosnitele nu au cuiburi precum furnicile sau albinele, dar tind să trăiască în grupuri în ascunzișuri. Ascunzătorile lor inițiale se găsesc de obicei în saltele, arcuri, rame de pat și tăblii de pat, unde au acces ușor la oameni pentru a mușca noaptea.Când ploșnițele atacă
Plosnitele sunt active în principal noaptea și de obicei mușcă oamenii în timp ce dorm. Se hrănesc străpungând pielea și retragând sângele printr-un cioc alungit. Ploșnițele se hrănesc de la trei la 10 minute pentru a se angaja și apoi se târăsc neobservate. Majoritatea mușcăturilor de ploșnițe sunt nedureroase la început, dar mai târziu se transformă în mâncărimi. Spre deosebire de mușcăturile de purici care sunt în principal în jurul gleznelor, mușcăturile de ploșnițe sunt pe orice zonă a pielii expuse în timp ce dormi. De asemenea, mușcăturile nu au o pată roșie în centru, așa cum au mușcăturile de purici. Persoanele care nu-și dau seama că au o infestare cu ploșnițe pot atribui mâncărimea și bătăile în alte cauze, cum ar fi țânțarii . Pentru a confirma mușcăturile de ploșnițe, trebuie să găsiți și să identificați singuri ploșnițele.Semne de infestare
Dacă te trezești cu zone cu mâncărime pe care nu le aveai când te-ai dus la culcare, este posibil să ai ploșnițe, mai ales dacă ai un pat uzat sau alt mobilier uzat în momentul în care au început mușcăturile. Alte semne că aveți ploșnițe includ:- Petele de sânge pe cearșafurile sau fețele de pernă
- Pete întunecate sau ruginite de excremente de ploșnițe pe cearșafuri și saltele, haine de pat și pereți
- Pete fecale pe pat, coji de ouă în zone în care se ascund ploșnițe
- Un miros ofensiv, mucegăit, de la glandele parfumate ale insectelor
Deratizare plosnite: tratamente pentru ploșnițe
Procesul de deratizare plosnite începe cu curățarea locurilor în care locuiesc ploșnițe. Aceasta ar trebui să includă următoarele:- Curățați lenjeria de pat, perdelele și îmbrăcămintea în apă fierbinte și uscați-le la cea mai înaltă setare a uscătorului. Așezați animale umplute, încălțăminte și alte obiecte care nu pot fi spălate în uscător și rulați la maxim 30 de minute.
- Folosiți o perie rigidă pentru a curăța cusăturile saltelei pentru a îndepărta ploșnițele și ouăle lor înainte de aspirare.
- Aspiră-ți frecvent patul și zona înconjurătoare. După aspirare, așezați imediat punga aspiratorului într-o pungă de plastic și puneți-o în coșul de gunoi în aer liber.
- Includeți saltelele și arcurile cu un capac țesut bine, cu fermoar, pentru a împiedica ploșnițele să intre sau să scape. Plosnitele pot trăi până la un an fără să se hrănească, așa că păstrați capacul pe saltea cel puțin un an pentru a vă asigura că toate ploșnițele din saltea sunt moarte.
- Reparați fisurile din tencuială și lipiți tapetul decojit pentru a scăpa de locurile în care ploșnițele se pot ascunde.
- Scapă de dezordinea din jurul patului.