Curățenia și dezinfecția suprafețelor și echipamentelor sunt necesare în anumite circumstanțe, cum ar fi în timpul unui focar, când ratele de infecție sunt în creștere sau la infecția cu microorganisme.
Unitățile medicale stabilesc linii directoare pentru curățenia și dezinfecția generală de rutină și pentru a se asigura că fiecare zonă a mediului este curățată în mod regulat și la un standard ridicat.
Curățenia și dezinfecția efectuate după proceduri stabile
Personalul de curățenie trebuie să respecte procedurile stabilite și să aibă acces la materiale și echipamente suficiente pentru a asigura nivelul necesar de curățare.
Membrii personalului trebuie să folosească întotdeauna echipamentul personal de protecție (EIP) adecvat pentru a se proteja în conformitate cu regulile în securitate și sănătate în muncă.
- Curățenia cu apă caldă și săpun
Curățenia cu apă caldă și detergent funcționează de obicei bine pentru a decontamina atât echipamentul, cât și împrejurimile, îndepărtând murdăria vizibilă și contaminanții.
- Dezinfecția scade cantitatea de bacterii
Dezinfecția este o procedură care scade cantitatea de bacterii până la un punct în care pacienții sau clienții nu sunt expuși riscului.
Suprafețele dure trebuie curățate cu apă caldă și săpun înainte de a fi dezinfectate cu soluție de hipoclorit sau soluție de dioxid de clor (diluată, cu un timp de contact, conform instrucțiunilor producătorului).
Curățenia și dezinfecția spațiilor de lucru
Procedura pentru curățenia și dezinfecția spațiilor de lucru include următoare operațiuni:
- Pregătiți toate echipamentele necesare pentru curățarea spațiilor de lucru.
- Utilizați echipamentul individual de protecție înainte de a intra în cameră (șorțuri și mănuși de unică folosință).
- Asigurați suficientă ventilație în zonele sau camerele care urmează să fie curățate.
- Utilizați soluții dezinfectante în conformitate cu instrucțiunile producătorului, în special în ceea ce privește timpul de contact.
- În timpul curățării zonelor de lucru, utilizați materiale de curățenie de unică folosință, cum ar fi prosoape de hârtie sau cârpe.
- La trecerea dintr-o cameră în alta, trebuie să schimbați echipamentul de lucru și să aruncați gunoiul într-un sac de deșeuri clinice.
- Decontaminați-vă mâinile imediat după îndepărtarea și aruncarea EIP.
- Până ce spațiile de lucru nu sunt curățate de terminare, nu intrați și nu ieșiți în mod repetat din acele zone.
Mediul de lucru trebuie curățat în mod regulat cel puțin o dată pe zi
Curățarea temeinică se face frecvent folosind apă și un detergent neutru. Politica sau procesul local din companii pentru curățenia și dezinfecția locurilor de muncă va specifica dezinfectantul exact care va fi utilizat.
Dacă este folosită conform instrucțiunilor producătorului, soluția de hipoclorit sau dioxid de clor va elimina atât bacteriile, cât și virușii. Unele soluții care conțin dioxid de clor pot fi utilizate fără clătire.
Dacă există murdărie evidentă (sânge sau alte fluide biologice), curățarea de bază trebuie urmată de o curățare dezinfectantă folosind hipoclorit de sodiu sau o soluție de dioxid de clor.
Deși anumite soluții de dioxid de clor nu necesită acest lucru, regiunea trebuie curățată și uscată după utilizarea unei soluții de hipoclorit. Asigurați-vă că produsul utilizat este potrivit cu suprafețele curățate.
Curățenia și dezinfecția suplimentare de rutină reduc șansele unui focar de infecție
Compania DDD+, specializată în servicii de dezinfecție, vă recomandă să faceți o curățenia suplimentară de rutină pentru a preveni un focar de infecție sau în urma unei creșteri neașteptate a apariției unui anumit organism.
Mediul înconjurător, inclusiv obiectele atinse în mod regulat, va trebui curățat și dezinfectat periodic.
Exemple de obiecte sunt: noptiere, balustrade de pat, brațe pentru scaune, chiuvete, sonerii de apel, mânere de uși, plăci de împingere, orice echipament care poate fi contaminat.
Curățenia terminalelor, în întreaga unitate medicală sau doar într-o secție, departament sau unitate, constă în spălarea și dezinfecția completă a tuturor suprafețelor, inclusiv a podelelor și a echipamentelor reutilizabile.
Curățenia și dezinfecția pot fi necesare în următoarele situații:
- După o epidemie infecțioasă sau o creștere a ratelor de infecție
- După externarea, transferul sau decesul unui pacient care are o infecție cunoscută
- După tratamentele aplicate unui pacient după izolare sau precauție de contact
Decontaminarea fizică a zonei sau a echipamentelor de lucru
În special, unele unități sau organizații folosesc și alte tehnologii, cum ar fi aburul sau peroxidul de hidrogen vaporizat, pentru a face curățări terminale.
Deși este o fază a procesului de curățare, decontaminarea fizică a zonei sau a echipamentului cu săpun, apă și dezinfectant ar trebui totuși făcută mai întâi.
Anumite locuri vor avea nevoie de curățarea și dezinfecția regulată a spațiilor, mai ales după un focar de infecție.
Contactați DDD+ pentru curățenia și dezinfecția suprafețelor și echipamentelor din spațiile de lucru prin metode noi de lucru, în conformitate cu legislația referitoare la protecția mediului și a muncii!